BERG OP RIJDEN EN VET%

Ik heb net snel rondgeneust op internet; 2 defenities gevonden t.a.v. gewicht in relatie tot berg oprijden; Fietsersbond: “10% gewicht eraf betekent 10% sneller”. Op wat voor helling% staat er niet bij. Beter lijkt: Wielervrienden.be: “elke Kg minder betekent 1% sneller op een helling van 5%”. Stel  je weegt 80 kg bij een vet% van 20% en je valt 5% af (=4kg) ga je 4% sneller…menig wielerfanaat heeft een percentage van onder de 10% (onder de 30 jaar, hoe ouder hoe moeilijker het is een laag % te hebben). Als je dus 20 km/u die helling op rijd doe je dat na 4 kG afvallen en dezelfde conditie met bijna 21 km/u…gratis! Naarmate de helling steiler wordt wordt de invloed van de zwaartekracht groter en van de luchtweerstand kleiner (door de lagere snelheid) Dan kan de volgende formule toegepast worden: Elke KG eraf scheelt 1 km/u bij 10% helling….; Bij een toerrit als de Marmotte( Frankrijk) fiets je van de 172 Km 93 Km bergop (finish boven op de Alpe d’huez, gem helling 8%) Doe je de beklimmingen met 10 km/u, kost dat je 9 uur en 18 min.

DOOR 1,5-2 KG AF TE VALLEN KAN JE 1 KM/U SNELLER (VAN 10 NAAR 11 KM/U GEMIDDELD)  DAN WORDT JE TIJD AL GEREDUCEERD TOT 8 uur 27!

Dus zit je wat trainen betreft aan je top maar je vet% kan nog lager? Door de juiste intensiteit van trainen kan je méér vetten verbranden. Neem daarvoor contact met ons op. Binnenkort kom ik met een eigen berekening van de gewichtswinst bergop. Ik vond een ingewikkeld maar zeer leuk exceldocument waar je je eigen waardes in kan voeren en veranderen: www.dutchbikes.nl/uploads/vermogensformule_fiets.xls

Publicatiedatum: 14-12-2017


Terug naar overzicht